Posted on

Ziua mondiala a sanatatii

Categories Comunicate, Informari

Dragi mureşeni, data de 7 aprilie este declarată Ziua Mondială a Sănătăţii, ca urmare a înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1948.

În calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, consider că este oportun ca în această zi, atât de importantă, să transmit un mesaj comunităţii mureşene şi să aduc în atenţia opiniei publice proiectele de viitor pe care intenţionăm să le desfăşurăm, astfel încât serviciile oferite de Spitalul Clinic Judeţean Mureş să se ridice la cele mai înalte standarde, dar să fie totodată capabile să satisfacă cele mai exigente cerinţe ale pacienţilor, care la nevoie, se adresează instituţiei noastre.

Posted on

Comunicat TBC

Categories Comunicate, Informari

Conform datelor existente la nivel european, România este ţara din Uniunea Europeană, care a înregistrat cele mai multe cazuri noi de tuberculoză. În anul 2014, în ţara noastră s-au înregistrat aproximativ 15 mii de cazuri de tuberculoză.

Posted on

Informatii rezidenti

Categories Informari

INFORMATII REZIDENTI

 

Vă informăm că prin Ordinul nr. 101/2015 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico – dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală s-a modificat metodologia privind repartizarea rezidenţilor în stagii de pregătire.

Începând cu data de 01.03.2015 cererile pentru repartizarea în stagii de pregătire se vor depune la unitatea sanitară acreditată care are în structură secţia/compartimentul în care se va efectua stagiul respectiv.

Rezidenţii vor depune la unitatea sanitară acreditată cererea (model anexat) de efectuare a pregătirii, cu acordul de primire al şefului de secţie/secţie clinică, conform modelului anexat, cu minimum 30 de zile înainte de începerea modulului de pregătire. Cererea va fi însoţită de o copie a carnetului de rezident – prima pagină.

Unitatea sanitară acreditată eliberează rezidenţilor adresele de repartiţie , pe care aceştia au obligaţia să le depună la secţia/secţia clinică din unitatea sanitară acreditată unde se desfăşoară modulul şi, după caz, la unitatea angajatoare.

După finalizarea modulului de pregătire consemnat în carnet, rezidenţii vor depune la unitatea sanitară acreditată în care s-a efectuat pregătirea o copie a carnetului de rezident – prima pagină şi pagina din care să rezulte finalizarea modulului de pregătire.

Aplicarea vizei anuale se face de către serviciul resurse umane din unitatea angajatoare pe baza documentelor aflate în dosarul personal (pontaje lunare, întreruperi şi altele asemenea).

Posted on

Anunt licitatie publica

Categories Informari

Spitalul Clinic Judetean Mures, cu sediul In Tirgu-Mures, str. Bernady Gyorgy nr. 6, jud. Mures anunta organizarea licitatiei publice cu plic sigilat pentru inchirierea unor spatii aflate in administrarea spitalului, proprietate a Consiliului Judetean Mures, in conformitate cu prevederile art. 15 din legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, cu respectarea HCJ 183/2013.

Anunt de licitatie

Posted on

Sistem informatic integrat la Spitalul Clinic Judetean Mures

Categories Informari

Spitalul Clinic Județean Mureș, în parteneriat cu Spitalul Municipal “Dr. Ghe. Marinescu” Târnăveni și Spitalul Sovata-Niraj, va implementa, până la sfârșitul anului 2014, un sistem informatic integrat de e-Sănătate.

Proiectul “Parteneriat pentru facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate prin implementarea unui sistem informatic integrat” are ca obiectiv creșterea eficienței și calității serviciilor, contribuind la îmbunătăţirea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate, la optimizarea prelucrării şi schimbului de informaţii medicale, sistem care să răspundă eficient la solicitările complexe impuse de managementul modern al activităţii medicale.

Implementarea sistemului informatic integrat la nivelul spitalului va genera îmbunătățirea actului medical și a stării de confort a pacientului, prin accesul rapid la informații, reducerea timpului de așteptare pentru consultații și intervenții în spital.

Prin sistemul informatic integrat se dorește urmărirea întregului parcurs al pacientului și înregistrarea tuturor datelor acestuia, prin toate etapele intermediare parcurse necesare efectuării actului medical:

  • înregistrarea datelor pașaportale ale pacientului, a informaţiilor privind asigurarea de sănătate (casa de asigurări, carnet de sănătate, medic de familie, cod medic de familie), precum şi listarea tuturor formularelor medicale în vigoare (fişa de internare, fişa de consultaţie, scrisoare către medicul de familie etc);
  • înregistrarea pacientului în spital pe parcursul tuturor etapelor: camere de gardă, internare, transferuri între secţii, externare, transfer la alt spital etc;
  • înregistrarea datelor clinice şi păstrarea dosarului electronic al pacientului, cu posibilitatea de vizualizare a informaţiilor privitoare la internări anterioare în spital: diagnostice, tratamente, medicaţie, analize etc.;
  • urmărirea costurilor pe pacient şi tipărirea notei de plată, atât în momentul efectuării investigaţiei sau consultului, cât şi centralizat, la plecarea acestuia din spital (nota de plată reflectă atât costurile directe referitoare la fiecare pacient cât şi costurile indirecte – curent electric, gaze, apă, etc);
  • vizualizarea direct pe secţii, în camerele de gardă, în sălile de operaţie sau ATI a rezultatelor investigaţiilor efectuate în laboratoarele de specialitate;
  • urmărirea activităţii din ambulatoriul de spital, atât din punct de vedere statistic, cât şi clinic (consultaţii, tratamente, controale, pansamente etc.);
  • revederea foii de observaţie a pacientului în cazul reîntoarcerii în spital;
  • gestionarea strictă (cantitativ-valoric) a medicamentelor din cadrul farmaciei spitalului (inclusiv a celor de producţie proprie), precum şi monitorizarea medicaţiei prescrisă şi administrată fiecărui pacient;

Implementarea sistemului informatic integrat la nivelul Spitalului Clinic Județean Mureș va crea beneficii atât pentru pacienți, prin accesul facil la servicii medicale de calitate, cât și spitalului prin existența unui flux corect, planificat, controlabil al tuturor activităților.

Valoarea totală a proiectului este de 6.016.592,69 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 4.826.216,02 lei.

Posted on

Spectacol pentru ajutarea copiilor din Preventoriul TBC Copii din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures

Categories Informari

Asociația Samaritenilor din România a inițiat un proiect umanitar al cărui scop este strângerea de fonduri și donarea acestora copiilor internați în Preventoriul TBC Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Astfel, în data de 13 decembrie 2012, ora 16.00, la Teatrul Național va avea loc un spectactacol “Copii pentru copii” susținut de 250 de copii preșcolari și școlari și care constă în scenete, dansuri și colinde de Crăciun. Banii adunați din susținerea acestui spectacol vor fi donați, sub formă de bunuri, Preventoriului TBC Copii.

“Apreciem foarte mult initiativa Asociației Samaritenilor din România de a organiza această acțiune cu scop caritabil și le multumim sincer pentru includerea Spitalului Clinic Județean Mureș în acest proiect. Totodată aș dori să-i felicit pe cei 250 de copii minunați care mâine vor susține programul artistic pentru ajutarea copiilor care provin din familii defavorizate”, a declarant Dr. Konrad Judith, managerul SCJM.

Preventoriul TBC Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș are o structură de 62 de paturi și asigură prevenirea și combaterea îmbolnăvirii de tuberculoză la copii, precum și îngrijirea copiilor foști bolnavi de tuberculoză stabilizați clinic și necontagiosi.

În acest moment, în Preventoriul TBC sunt adăpostiți 36 de copii, cu vârsta cuprinsă intre 3 si 14 ani, provenind din familii defavorizate, și ai căror părinți au fost sau sunt bolnavi de TBC.

În cadrul Preventoriului TBC, copiii beneficiază de supraveghere medicală permanentă, asigurarea chimioprofilaxiei, cazare, masă și echipamente, educație școlară în unitatea de învățământ proprie (gradiniță și școală).

Copiii internați în Preventoriul TBC sunt copii contacți din focare TBC, copii cu viraje tuberculinice, copii predispuși la îmbolnăviri de tuberculoză, copii care au refăcut tuberculoza (pulmonară sau extrapulmonară) care sunt stabilizați clinic și necontagioși, dar au risc de recădere.

Preventoriul TBC Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș beneficiază de un sistem de încălzire centrală proprie, precum și pentru prepararea apei calde.

Pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivului acestui proiect filantropic, respectiv strângerea de fonduri și ajutarea copiilor defavorizati din Preventoriul TBC Copii, vă așteptăm mâine, la Teatrul Național, începând cu ora 16.00, la spectacolul susținut de cei 250 de copii.

Posted on

Aproape 450 de mureșeni și-au testat glicemia gratuit

Categories Informari

Aproape 450 de mureșeni și-au testat gratuit glicemia la Policlinica 2 din cadrul cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, în zilele de 15-16 noiembrie.

Dintre persoanele care s-au adresat în aceste zile la punctul de recoltare din cadrul Policlinicii 2, 50 sunt persoane monitorizate și luate în evidență ca fiind diabetice. De asemenea, 72 de persoane au fost depistate cu glicemii foarte mari (cazuri noi care nu se știau ca fiind diabetici) și îndrumate spre investigații mai amănunțite.

Această acține de testare gratuită a glicemiei, organizată de Spitalul Clinic Județean Mureș, a avut ca scop sensibilizarea și informarea populației generale din Tîrgu Mureș cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Medicii subliniază că diabetul zaharat poate fi controlat prin respectarea unor reguli elementare. Astfel, în 9 din 10 cazuri de diabet complicațiile pot fi prevenite prin: menţinerea greutăţii sub control, exerciţii fizice regulate, dietă sănătoasă şi renunţarea la fumat.

Având în vedere succesul acestei acțiuni, Spitalul Clinic Județean Mureș își propune ca și pe viitor să organizeze astfel de campanii de prevenție atât pe diabet, cât și pe alte boli cronice.

Posted on

Cabinet de pneumologie la standarde europene la Spitalul Clinic Judetean Mures

Categories Informari

Începând de azi, pacienții se pot adresa pentru consultații de specialitate celui mai modern cabinet de pneumologie, dotat la standarde europene, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Secției de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Modernizarea și dotarea acestui cabinet s-a făcut în cadrul Proiectului “Ambulatoriul integrat al Clinicii de Pneumologie – o poartă deschisă spre sănătatea oamenilor”, derulat de Spitalul Clinic Județean Mureș și finanțat de Rompetrol în cadrul programului “Împreună pentru fiecare”.

Scopul acestui proiect a fost renovarea, reabilitarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Secției de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, în vederea creșterii capacității Secției Pneumologie de a furniza servicii medicale complexe și neinvazive în ambulatoriu atât pentru populația din județul Mureș, cât și pentru județele limitrofe. De asemenea, existența acestui cabinet modern în cadrul spitalului va determina scăderea presiunii la internare în secția de Pneumologie, precum și ameliorarea diagnosticului bolilor respiratorii acute și cronice, în paralel cu monitorizarea mult mai eficientă a tratamentului de lungă durată în bolile cronice.