Betegtájékoztatás

Megálljt a dohányzásnak! Központ

A Maros Megyei Klinikai Kórházban szigorúan tilos a dohányzás.

A kórházban több plakát emlékeztet erre.

A dohányzást megtiltó törvény 2002 június 21-én lépett érvénybe. Ennek célja óvni az alkalmazottakat és a betegeket a passzív dohányzás káros hatásaitól.

A dohányzás tilos a kórház minden helyiségében: kórtermek, folyosók, erkélyek, lépcsőházak, bejáratok, kávézók. Ennek értelmébe a dohányozni vágyó személyek el kell hagyják az épületet.

Ezen előírás megszegése 100-500 RON közötti pénzbírsággal sújtható.

Abba szeretné hagyni a dohányzást?

Tudatában vagyunk annak, hogy a lemondás nem könnyű, viszont azok számára, akik leszeretnének szokni a dohányzásról, rendelkezésükre áll a segítség.

A Maros Megyei Klinikai Kórház keretén belül mükődő Megálljt a dohányzásnak! Központnál ingyen elérhető gyógyszerkezelés és tanácsadás áll a dohányzást abbahagyni kivánók rendelkezésére. Az ingyen gyógyszerkezelésben részesülők 18 éven felüliek kell legyenek, illetve határozottak, abban, hogy elhagyják a dohányzást. NEM KELL a családorvostól küldőpapír azoknak a személyeknek, akik tanácsadásban és kezelésben szeretnének részesülni; úgy a biztosított, mint a nem biztosított személyek is ígényelhetik az ingyenes kezelést. A kezelés időtartama 2 hónap, 2 hétre ré történnek az ellenőrző vizsgálatok.

Maros megye az ország első 10 megyéi közé tartozott, ahol ezt a dohányzásról való lemondás útján történő betegségmegelőző programot beiktatták.

Egy dohányzó évente egy ingyenes kezelésben részesülhet.

A Megálljt a dohányzásnak! program 2007 októberétől működik és mostanáig kb. 4000 dohányzós részesült kezelésben. A két hónap kezelés letelte után 78.66% és 83.72% között sikerült elhagynia a dohányzást. A kezeléstől egy évre készített átértékelések alapján a nem dohányzók száma 40% körül van.

A programban való feliratkozás a következő telefonszámokon történhet: Hétfőtől-Péntekig 08:00-17:00 óra között a 0771679.493  vagy 0265/ 215.133, ez útóbbi esetáben kérni kell a 292 belsőszámot. A Megálljt a dohányzásnak! tanácsadási iroda a Maros Megyei Klinikai Kórház Tüdőklinikája keretén belül működik, Gh. Marinescu u. 5 sz. alatt.

Birou de presa